2014 жылғы 31 желтоқсан, Астана, Үкімет Үйі
Төтенше жағдай аймағындағы халықтың ең төменгі тіршілігін қамтамасыз ету нормаларын бекіту туралы
«Азаматтық қорғау туралы» 2014 жылғы 11 сәуірдегі Қазақстан Республикасының Заңы 11-бабының 26) тармақшасына сәйкес Қазақстан Республикасының Yкiметi қаулы етеді:
1. Қоса берiлiп отырған төтенше жағдай аймағындағы халықтың ең төменгі тіршілігін қамтамасыз ету нормалары бекiтiлсiн.
2. Осы қаулы алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.
Қазақстан Республикасының Премьер-Министрi К.МӘСІМОВ.
Қазақстан Республикасы Үкiметiнiң
2014 жылғы 31 желтоқсандағы №1423 қаулысымен бекiтiлген
Төтенше жағдай аймағындағы халықтың ең төменгі тіршілігін қамтамасыз ету нормалары
Р/с № Атауы саны
Орта есеппен халықтың жан басына шаққанда азық-түлік өнімдері (грамм/тәулігіне)
1. Ұнға қайта есептегенде нан өнімдері 369,8
2. 1-сұрыпты байытылған бидай ұны 31,9
3. 1-сұрыпты байытылған бидай ұнынан пісірілген нан 259
4. Қара бидай наны 102,8
5. Макарон өнімдері 15,1
6. Күріш 15,4
7. Қарақұмық 7,5
8. Сұлы жармасы 7,5
9. Арпа жармасы 6,6
10. Бидай жармасы 6,6
11. Ұнтақ жарма 6,9
12. Бұршақ 6,9
13. Картоп 273,9
14. Көкөніс, барлығы 342,4
15. Аққауданды қырыққабат 93,3
16. Сәбіз 77,2
17. Пияз 78,5
18. Томат 18,5
19. Қияр 18,5
20. Қызылша 18,5
21. Өзге де көкөністер 37
22. Жемістер, барлығы 82,1
23. Жас жемістер (алмалар) 43,1
24. Кептірілген жеміс-жидектер 7,8
25. Қант 58,3
26. Ет және ет өнімдері, барлығы 150,6
27. Мал еті 110,3
28. Құс еті 14,6
29. Ет консервілері 7
30. Ысталған шұжық 9,9
31. Балық және балық өнімдері, барлығы 12,3
32. Жас немесе жаңа мұздатылған балық 9,7
33. Балық консервілері 1,9
34. Сүт қайта есептегенде сүт және сүт өнімдері, барлығы 772,6
35. Сүт (л.) 0,23
36. Сүт консервілері 13,1
37. Мәйек ірімшік 7,6
38. Сары май 20,8
39. Жұмыртқа (дана) 1
40. Өсімдік майы 23,5
41. Мал майы 4,9
42. Шай 5,4
43. Йодталған ас тұзы 6
44. Ашытқы 0,1
45. Дәмдеуіштер 0,1
Киім, ішкиім, аяқ киім
ерлер:
жылдың жазғы уақытында
46. Шалбар (дана) 1
47. Жейде (дана) 1
48. Шұлық (жұп) 1
49. Ішкиім (ж-қ) 1
50. Жазғы аяқ киім (жұп) 1
жылдың қысқы уақытында
51. Пальто, күртеше (дана) 1
52. Костюм (дана) 1
53. Жейде (дана) 1
54. Ішкиім (ж-қ) 1
55. Шұлық (жұп) 1
56. Қысқы бас киім (дана) 1
57. Қысқы аяқ киім (жұп) 1
58. Қолғап, биялай (жұп) 1
жылдың көктемгі немесе күзгі уақытында
59. Плащ, күртеше (дана) 1
60. Костюм (дана) 1
61. Жейде (дана) 1
62. Ішкиім (ж-қ) 1
63. Шұлық (жұп) 1
64. Бас киім (дана) 1
65. Аяқ киім (жұп) 1
әйелдер:
жылдың жазғы уақытында
66. Көйлек (дана) 1
67. Шұлық (жұп) 1
68. Ішкиім (ж-қ) 1
69. Жазғы аяқ киім (жұп) 1
жылдың қысқы уақытында
70. Пальто, күртеше (дана) 1
71. Көйлек, костюм (дана) 1
72. Жейде (дана) 1
73. Ішкиім (ж-қ) 1
74. Шұлық (жұп) 1
75. Қысқы бас киім (дана) 1
76. Қысқы аяқ киім (жұп) 1
жылдың көктемгі немесе күзгі уақытында
77. Плащ, күртеше (дана) 1
78. Көйлек, костюм (дана) 1
79. Ішкиім (ж-қ) 1
80. Шұлық (жұп) 1
81. Бас киім (дана) 1
82. Аяқ киім (жұп) 1
Ыдыс-аяқ, төсек жабдықтары, жеке гигиена заттары, жуу құралдары
83. Шұңғыл металл тостаған (дана) 1
84. Қасық (дана) 1
85. Сапты аяқ (дана) 1
86. Төсек-орын жабдықтары орамалымен, бір адамға бір жиынтық 1
87. Жеке гигиена заттары, бір адамға (ж-қ) 1
88. Шелек, 10 адамға (дана) 2
89. Металл шәйнек, 10 адамға (дана) 1
90. Сабын, айына адамға (гр.) 200
91. Жуу құралдары, айына бір адамға (гр.) 500
Су
92. Ауызсу, тәулігіне адам басына литр (алымында 14 жастан және одан жоғары, бөлгішінде 1 жастан 14 жасқа дейін және бала емізетін аналар) (литр) 2,5/5,0
93. Тамақ дайындау, жуыну үшін (тәулігіне адам басына литр), оның ішінде: 7,5
тамақ дайындау және асханалық ыдысты жуу; 3,5
жеке ыдысты жуу; 1,0
бетті және қолды жуу 3,0
94. Адамның санитариялық-гигиеналық қажеттілігін қанағаттандыру және үй-жайлардың санитариялық-гигиеналық жай-күйін қамтамасыз ету үшін, тәулігіне адам басына литр 21,0
95. Кір жуатын және химиялық тазарту орындары, килограмға литр 40,0
Коммуналдық-тұрмыстық көрсетілген қызметтер
96. Шатырда орналастыру, адам басына м2 2,5 - 3
97. Қол жуғыштар, адам басына 1 кран 10 - 15
98. Дәретханалар, адам басына 1 дәретхана 30 - 40
99. Моншалар және душтық құрылғылар, адам басына орын 0,007
100. Кір жуатын орындар, тәулігіне 1 адамға кір киім килограмы 0,12
101. Химиялық тазарту орындары, тәулігіне 1 адамға кір киім килограмы 0,0032
102. Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындары, 1 адамға орын 0,035
103. Тұрмыстық жылу (тәулігіне 1 адамға отынның килограммы):
жазда: ең жоғары/ең төмен 1,95/0,33
қыста: ең жоғары/ең төмен 4,78/0,41
Ескертпе: ерлер мен әйелдерді азық-түлік өнімдерімен қамтамасыз ету, сондай-ақ төтенше жағдай аймағындағы халықтың ең төменгі тіршілігін қамтамасыз ету нормаларына қосымшаға сәйкес азық-түлік өнімін алмастыру нормалары.
Төтенше жағдай аймағындағы халықтың ең төменгі тіршілігін қамтамасыз ету нормаларына қосымша
Азық-түлік өнімдерімен қамтамасыз ету нормалары:
ерлер:
грамм/тәулігіне
Р/с № Атауы 0,5-тен 4 жасқа дейін 5-9 жас 10-14 жас 15-19 жас 20-59 жас 60 жас және одан жоғары
1. 1-сұрыпты бидай ұны
12,9
25,3
34,6
37,5
37,5
31,3
2. 1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан
90,1
182,2
233,9
325,8
320
247,5
3. Қара бидай наны 54 79,1 96,3 133,5 130,7 90,1
4. Макарон өнімдері 10,7 14,5 16,5 18,6 18,4 14,1
5. Күріш 9,2 12,2 15,7 20 20 15,3
6. Қарақұмық 6,6 7,3 8,4 9,3 8,7 7
7. Сұлы жармасы 6,6 7,3 8,4 9,3 8,7 7
8. Арпа жармасы 5 5,2 7 8 7,5 6,1
9. Бидай жармасы 5 5,2 7 8 7,5 6,1
10. Талған арпа жармасы 11,6 8,2 7,8 7,4 7,2 5,5
11. Бұршақ 2,4 4,9 6,1 9,3 9 6,9
12. Картоп 138 254,2 291 334,7 327,3 282,2
13. Аққауданды қырыққабат 29,2 69,7 88,3 122,2 116,1 94,2
14. Сәбіз 71,2 75,8 84,9 90,6 84,4 68,9
15. Пияз 12,9 53,9 85,2 106,6 103,6 75,4
16. Томат 7,1 15,7 19,1 23,4 23,1 18,1
17. Қияр 7,1 15,7 19,1 23,4 23,1 18,1
18. Қызылша 7,1 15,7 19,1 23,4 23,1 18,1
19. Өзге де көкөністер 8 31,5 39,5 47,4 47,4 38,4
20. Жас жемістер 83,1 51,6 48,4 46,6 43,8 35,1
21. Кептірілген жеміс-жидектер 6,9 7,1 7,7 8,4 8,8 7,6
22. Қант 31,1 49,8 57,8 71,1 68,4 60,2
23. Мал еті 59,6 88,6 110,8 137,9 132,8 102,8
24. Құс еті 13 14,4 16 18,1 16,4 13,5
25. Ет консервілері 6,1 6,4 7,6 8,6 8,3 6,4
26. Ысталған шұжық 2,4 6,4 9,5 13,4 12,6 9,5
27. Жас немесе жаңа мұздатылған балық
7
9,3
10,5
12
11,6
8,1
28. Сүт (л) 0,14 0,19 0,24 0,28 0,27 0,21
29. Сүт консервілері 11,2 11,5 13,9 16,6 15,5 13,6
30. Балық консервілері 1,2 1,5 2,1 2,3 2,3 1,6
31. Мәйек ірімшік 6,8 7,5 8,8 9 8,2 6,6
32. Сары май 17 18,8 21,5 24,6 23,5 18,9
33. Жұмыртқа (дана) 1 1 1 1 1 1
34. Өсімдік майы 11,3 19,9 22 29,3 27,7 21,9
35. Мал майы 0 2,2 2,4 7,7 6,8 4,9
36. Шай 1,4 3,6 5,7 6,5 6,8 6,5
37. Йодталған ас тұзы 1,6 2,9 5,7 8 7,5 6,2
38. Ашытқы 0,05 0,19 0,22 0,19 0,16 0,19
39. Дәмдеуіштер 0 0,05 0,11 0,16 0,16 0,08
әйелдер:
40. 1-сұрыпты бидай ұны 9,6 22,1 25,2 34,4 34,4 28,2
41. 1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан 84,1 170,4 208,3 282 276,2 221,3
42. Қара бидай наны 51 67,5 82 104,5 101,6 87,2
43. Макарон өнімдері 10,1 12,8 13,3 14 13,8 13
44. Күріш 8,6 10,8 11,6 14,4 14,1 13,6
45. Қарақұмық 6,3 6,4 7 7,2 6,9 6,4
46. Сұлы жармасы 6,3 6,4 7 7,2 6,9 6,4
47. Арпа жармасы 5 4,9 6,7 6,9 6,6 5,8
48. Бидай жармасы 5 4,9 6,7 6,9 6,6 5,8
49. Ұнтақ талған арпа жармасы 10,7 7,3 7 6,6 5,8 4,9
50. Бұршақ 2,4 4,4 5,2 7,5 6,9 6,1
51. Картоп 127,4 226,3 246 271,5 266,7 252
52. Аққауданды қырыққабат 29,2 63,3 100,1 100,3 97,2 78,4
53. Сәбіз 67,9 69,5 75,8 78,3 75,1 59,5
54. Пияз 9,7 47,5 79,1 78,4 78,4 62,8
55. Томат 6,7 13,8 16,3 18,1 18,4 15,9
56. Қияр 6,7 13,8 16,3 18,1 18,4 15,9
57. Қызылша 6,7 13,8 16,3 18,1 18,4 15,9
58. Өзге де көкөністер 6,7 27,4 32,1 37,4 36,9 31,5
59. Жас жемістер (алма) 75,5 45,8 39,8 35 35 30,7
60. Кептірілген жеміс-жидектер 6,2 6,4 6,7 7,6 7,5 7,5
61. Қант 28,2 44,2 49,7 60,2 60,2 49,3
62. Мал еті 56,9 78,4 96 115,2 112,7 87,8
63. Құс еті 12 12,2 14,1 14 14 11,6
64. Ет консервілері 5,5 5,6 6,7 6,6 6,6 5,6
65. Жас немесе жаңа мұздатылған балық 6,7 8,2 9,1 9,5 9,3 7,2
66. Ысталған шұжық 2,4 5,6 8,7 10,2 10,3 8,4
67. Балық консервілері 1 1,3 1,7 1,9 1,8 1,4
68. Сүт (л) 0,13 0,16 0,2 0,23 0,23 0,18
69. Сүт консервілері 10,6 10,9 12 12,2 11,9 10,9
70. Мәйек ірімшік 6,2 6,6 7,4 7,9 7,6 5,7
71. Сары май 15,6 16,6 18,8 21 20,8 16,4
72. Жұмыртқа (дана) 1 1 1 1 1 1
73. Өсімдік майы 11,3 16,6 19,3 25,2 24,6 21,1
74. Мал майы 0 1,6 2,1 5,5 5,5 4,4
75. Шай 1,4 2,8 4,6 6 5,7 4,6
76. Йодталған ас тұзы 1,6 2,9 4,7 6,2 6,2 5,5
77. Ашытқы 0,05 0,14 0,16 0,22 0,19 0,14
78. Дәмдеуіштер 0 0,05 0,11 0,16 0,16 0,08
Азық-түлік өнімдерін алмастыру нормалары:
Атауы Грамдағы көлемі
алмастырылатын өнімнің алмастыру
шы өнімнің
1. Кебексіз қара бидай мен 1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан мыналармен алмастырылады:
100
қара бидайдан немесе бидай және 2-сұрыпты ұннан пісірілген кептірілген нанмен; 60
бидай және 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген жай галеталармен; 60
кебексіз қарабидай ұнымен; 42
1-сұрыпты бидай ұнымен; 28
қытырлақ нандармен; 60
2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен; 95
1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен 90
2. 1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген ақ нан мыналармен алмастырылады:
100
60
75
65
55
35
95
85
105
1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген кептірілген нанмен;
1-сұрыпты бидай ұнымен;
1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген жай галеталармен;
вафлимен;
маймен жақсартылған галеталармен;
1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген жай батондармен;
жоғары сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен;
2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен
3. 1-сұрыпты бидай ұны мыналармен алмастырылады: 100
100
100
100
күрішпен;
макарон өнімдерімен;
ұнтақ жармамен
4. Әртүрлі жарма мыналармен алмастырылады: 100
100
100
100
100
100
100
200
500
500
500
500
100
100
500
375
250
375
пісіруді қажет етпейтін жармамен;
күрішпен;
макарон өнімдерімен;
жармалық, көкөністік, жармалық-көкөністік концентраттармен;
2-сұрыпты бидай ұнымен;
«Томат тұздығындағы бұршаққап, соя» консервілерімен;
жас картоппен;
консервіленген жартылай фабрикат табиғи картоппен (құйманы қосқанда);
жас көкөністермен;
тұздалған және ашытылған көкөністермен;
кепкен картоппен және көкөністермен;
құрғақ картоп езбесімен, картоп жармашасымен, картоппен және сублимациялық кепкен көкөністермен;
табиғи және маринадталған көкөніс және бұршаққапты консервілермен (құйманы қосканда);
түскі астың етсіз бірінші тағамдардың көкөністік консервілермен;
қоспалы көкөністік консервілермен;
тіске басар көкөністік консервілермен
5. Жас түйнекті пияз мыналармен алмастырылады:
100
50
5
100
25
50
кепкен түйнекті пиязбен;
сублимациялық кекен пиязбен;
жасыл пиязбен;
кепкен сарымсақпен;
жас сарымсақпен
6. Баспаланған ашытқы мынамен алмастырылады: 100
50
кепкен ашытқымен
7. Ет (сиыр, шошқа, қой) мыналармен алмастырылады: 100
100
80
130
100
300
100
120
33
80
60
60
100
150
120
48
72
2
сүйекті ет кесектерімен;
сүйексіз ет кесектерімен;
бұғы етімен;
1-санатты қосымша өнімдермен (соның ішінде бауырмен);
2-санатты өнімдермен;
ішек-қарны алынған құс етімен;
жартылай ішек-қарны алынған және алынбаған құс етімен;
сублимациялық және жылумен кептірілген етпен;
пісірілген шұжықтармен және сосискамен (сарделькамен);
ысталған етпен (ысталған шошқа етімен, төс етімен, орамалармен, жартылай ысталған шұжықпен);
әртүрлі ет консервілермен;
сүйекті құс консервілерімен;
балықпен (суытылған, мұздатылған және тұздалған күйінде басы жоқ);
әртүрлі балық консервілерімен;
мәйекті қатты ірімшікмен;
балқытылған ірімшікмен;
тауық жұмыртқасымен (дана)
8. Шикі ысталған шұжық мыналармен алмастырылады: 100
265
200
160
пісірілген шұжықтармен;
ысталған еттермен (ысталған шошқа етімен, төс етпен, орамалармен, жартылай ысталған шұжықпен);
қатты мәйекті ірімшікпен
9. Балық (суытылған, мұздатылған және тұздалған күйінде ішек-қарны алынған, басы жоқ) мыналармен алмастырылады: 100
33
85
80
120
кепкен балыкпен және сублимациялық кептірілген балықпен;
басы жоқ тұздалған майшабақпен бұзылу жағдайына қарамастан;
әртүрлі балық консервілерімен;
тіскебасар көкөніс консервілерімен
10. Сиыр майы мыналармен алмастырылады: 100
100
70
стерильденген консервіленген маймен;
құрғақ май концентратымен
11. Шыжғырылған мал майы, маргарин мыналармен алмастырылады: 100
67
100
130
100
сиыр майымен;
өсімдік майымен;
шикі маймен;
шошқа майымен
12. Сиыр сүті (100 грамға 100 текше сантиметр сүт деп шартты түрде алынған) мыналармен ауыстырылады: 100
15
20
30
20
100
20
20
10
30
5
5
12
18
0,5
20
20
құрғақ табиғи сүтпен, құрғақ қатықпен және сублимациялық кепкен ашыған сүт өнімдерімен;
табиғи қоюлатылған қант қосылған сүтпен (100 грамға 100 текше сантиметр сүт деп шартты түрде алынған);
стерильденген, қантсыз қоюлатылған сүтпен (100 грамға 100 текше сантиметр сүт деп шартты түрде алынған);
табиғи кофемен немесе қоюлатылған сүтпен және қант қосылған какаомен;
ашыған сүт өнімдерімен (айран, қатық, ацидофилин);
кілегеймен;
қаймақпен;
құрғақ қаймақпен;
ірімшікпен;
сиыр майымен;
балқытылған сиыр майымен;
қатты мәйек ірімшікмен;
балқыған ірімшікмен;
тауық жұмыртқасымен (дана);
қоюлатылған қант қосылған кілегеймен;
сүзбемен
13. Тауық жұмыртқасы (дана) мыналармен алмастырылады: 2
60
15
жұмыртқа ұнтағымен;
жұмыртқа қосындысымен
14. Қант мыналармен алмастырылады: 100
50
140
130
100
100
120
120
карамельмен;
тосаппен, джеммен, повидломен;
мармеладпен;
печеньемен;
вафлимен;
халуамен;
жеміс қағымен
15. Шоколад мыналармен алмастырылады: 100
150
150
150
165
какао ұнтағымен;
халуамен;
табиғи кофемен;
балмен
16. Печенье мыналармен алмастырылады: 100
85
1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген жай галеталармен, білезік тәріздес нан өнімдерімен, вафлимен
17. Томат пастасы мыналармен алмастырылады: 100
200
100
33
500
томат езбесімен;
томат тұздығымен;
томат тұздығымен, ащы қышқыл деликатесті тұздықпен;
томат шырынымен, жас қызанақпен
18. Жас жемістер мыналармен алмастырылады: 100
100
100
300
200
20
20
50
жас жидектермен;
апельсиндермен, мандариндермен;
қарбыздармен;
қауындармен;
кепкен жемістермен;
сублимациялық кепкен жемістермен немесе жидектермен;
консервіленген компоттармен2;
табиғи жеміс және жидек шырындармен;
100
20
18
130
10
17
30
құрамында кұрғақ заты 50%-дан кем емес концентратты жеміс және жидек шырындармен;
сублимациялык кепкен шырындарға;
жеміс сусындармен;
жемістердің және жидектердің сығындысымен;
тосаппен, джемдермен, повидломен;
жеміс және жидек сығындысындағы кисель концентратымен
19. Жеміс және жидек шырындары мыналармен алмастырылады: 100
50
0,5
15
300
тіске басар көкөніс консервілермен;
лимон қышқылымен және қантпен;
томат немесе көкөніс шырынымен;
сиыр сүтімен
20. Кепкен жемістер мыналармен алмастырылады: 100
50/2
қантпен және шаймен
21. Жемісті және жидекті сығындысындағы кисель концентраты мыналармен алмастырылады: 100
15/2
қантпен және шаймен
22. Табиғи кофе мыналармен алмастырылады: 100
50
2
40
200
ерітінді кофемен;
кофе сусынымен;
какао-ұнтағымен;
1 сұрыпты қара байха шаймен
23. Қара байха шай мыналармен алмастырылады: 100
25
80
еритін шаймен;
кофе сусынымен
24. Қыша ұнтағы мынамен алмастырылады: 100
300
дайын қышамен
25. Картоп крахмалы мыналармен алмастырылады: 100
600
100
жеміс және жидек сығындысынан кисел концентратымен;
жас картоппен
26. Табиғи спиртті сірке суы мынамен алмастырылады: 100
500
сірке су эссенциясымен